Marcel Ciolacu, noul președinte ales al PSD. Câte voturi a primit programul său politic

Marcel Ciolacu, noul președinte ales al PSD. Câte voturi a primit programul său politic
Marcel Ciolacu, mesaj pentru Guvernul PNL: ”Le dau o veste proastă!” / Foto: Alexandra Pandrea
Publicat: 22/08/2020, 15:17
Actualizat: 22/08/2020, 17:09

Social-democraţii și-au ales președintele, după ce au dat un vot covârșitor în favoarea lui Marcel Ciolacu. Acesta a primit 1.310 voturi, în timp ce Eugen Teodorovici nu a strâns nici măcar o sută. Congresul a fost  organizat în condiții speciale, din cauza restricțiilor impuse pentru prevenirea noului coronavirus.

Peste 1.500 de reprezentanţi ai organizaţiilor PSD din toată ţară și-au decis , sâmbătă, viitorul preşedinte și echipa de conducere a partidului. Noul lider al social-democraţilor a fost ales, pentru prima dată, de la distanţă. Congresul PSD s-a derulat online, dar delegaţii au votat pe buletine de vot.

Ciolacu, despre alegeri, la prima conferință ca președinte ales: „Decontul este al meu personal şi mi-l asum în totalitate”

„Din acest moment, întreaga echipă și întreg partidul este pregătit pentru cele două exmene electorale, dar în primul și în primul rând sunte pregătiți în continuare să fim alături de oameni pentru a depăși această pandemie cu resursele, în primul rând, ale admnistațiilor locale și cu o dezorganizare totală din partea Guvernului ”, a declarat proaspătul președinte ales al PSD, în prima conferință de presă ca președinte ales.

„Vom vedea săptămâna viitoare, poate Guvernul României, miniștrii de resort, cei responsabili cu alegerile locale să vină în Parlament și să facem simularea unei secții de vot și să ne demonstreze cât de bine pregătiți sunt pentru alegerile locale, astfel încât oamenii să fie în siguranță și să vină la vot, deoarece administrațiile locale trebuie să fie legitime și trebuie votate de cât mai mulți oameni”, a declarat Ciolacu

Întrebat care este obiectivul social-democraţilor la alegerile locae, liderul ales a spus este să rămână în continuare cel mai mare partid politic din România, iar în cazul unui rezultate slab, își va asuma decontul.

„Obiectivul principal la alegerile locale, pentru că alegerile locale sunt prmele, este să avem cei mai mulţi aleşi locali, la fel cum avem şi acum, cu alte cuvinte să rămânem, în continuare, cel mai mare partid politic din România. În ceea ce priveşte decontul, decontul este al meu personal şi mi-l asum în totalitate”, a răspuns Ciolacu. „Cine câștigă localele, câștigă și parlamentarele”,a adăugat Ciolacu.

Ciolacu l-a invitat pe contracandidatul pentru funcția câștigată, Eugen Teodorovici, să se alăture echipei de conducere „și să înțeleagă că o entitate cum e PSD depășește jocul singular, filmele cu Chuck Norris cu lupul singuratic erau, dar în anii 75”.

Întrebat de eventualitatea amânării alegerilor locale, Ciolacu a declarat: „Știți câte cărți despre apocalipsă am citit eu? Stați să ajungem la ea. Aceste alegeri locale trebuiesc gestionate de Guvernul României, respectiv de domnul prim ministru Orban. Eu vreau să adresez o rugăminte liderilor politici din Parlament să îl invităm pe domnul prim ministru, ministrul de Interne, ministrul Sănătății, să ne facă în Parlament o simulare, punem noi la dispoziție sală, tot ceea ce trebuie, cum o să se desfășoare o zi de vot cu 16 oameni într-o sală, cum e circuitul ștampilei, a dezinfectantului, a măștii, cum stau oamenii, să ne arată că sunt pregătiți și au soluții pentru absolut orice să fie respectate drepturile și libertățile românilor, conform Constituției”.

„Cred că o să conteze foarte mult pentru parlamentari să vadă dacă acest guvern are capacitatea de a gestiona alegerile locale sau nu, în ceea ce privește votul. O să port mâine discuții cu toți liderii politici din Parlament”, a spus Ciolacu.

În ceea ce privește moțiunea de cenzură, Ciolacu a răspuns că dorește „un vot cât mai rapid, respectând Constituția și legile țării ”, evitând să spună dacă în sesiunea extraordinară sau cea ordinară.

„Era normal să așteptăm congresul, o să termin toate discuțiile cu liderii politici, aveau și ei această reținere de a discuta după congres, eu doresc – și colegii mei, după ultima discuție – ne dorim un vot cât mai rapid, respectând Constituția și legile țării”, a spus Ciolacu.

Ciolacu, după victorie: Sunt onorat, dar în primul și în primul rând sunt foarte obligat

Președintele ales al PSD, Marcel Ciolacu, a mulțumit colegilor pentru votul de încredere acordat. Principalele declarații:

„Aș dori să vă multumesc pentru votul de astăzi, sunt onorat, dar în primul și în primul rând sunt foarte obligat.

Dragi camarazi, votul de astăzi nu este dat lui Marcel Ciolacu, votul de astăzi este dat unei echipe a PSD. Marcel Ciolacu va asigură de două lucruri, ca să fiu foarte înțeles și auzit de la București, până la Vaslui: Marcel Ciolacu, când se trezește dimineața, se uită în oglindă și vede foarte bine și cât este de înalt și cât este de mare.

Am dus aproape nouă luni de zile, împreună cu Paul Stănescu, tot echilibrul în acest partid. Nu m-am grăbit nici, nici Paul Stănescu, să facem alegeri hazardate, sau să încropim echipe pe genunchi doar de dragul de a fi aleși. Am avut răbdarea necesară, timpul necesar, de a vorbi cu fiecare coleg în parte și de a găsi soluțiile cele mai bune pentru PSD într-un timp foarte scurt, până la două examene electorale atât de importante nu numai pentru PSD, cât și pentru România.

Mă simt implinit în visul meu și al domnului Stănescu astăzi că am reușit să facem cea mai performantă echipă în acest moment în PSD. Cu adevărat, cu toții suntem trecători, cu toții suntem de înlocuit, nu e nicio problemă, e în firea lucrurilor, s-ar putea în viitor mulți din această echipă să fim competitori în interiorul partidului, nu e un lucru rău, e, dimpotrivă, un lucru normal.

Vreau să avem o cu totul și cu totul altă abordare în interiorul partidului, dar, mai mult, în exteriorul partidului, față de români. Să fim mai responsabili, să credem în noi, să ne sprijinim unii pe alții și să nu mai semănăm neîncredere între noi, colegii. Eu o să mă țin de absolut toate promisiunile. De fapt, pe lângă multele defecte pe care le am, am poate o calitate, aceea de a mă ține de cuvânt înttodeauna.

Vă mulțumesc încă o dată și declar închise astăzi lucrările congresului extraordinar. Mulțumesc mult pentru răbdarea dvs.!”

Marcel Ciolacu, câștigător la voturi

Rezultatul votului:

Marcel Ciolacu: 1.310 de voturi

Eugen Teodorovici: 91 de voturi

Rezultatul votului, din numărul total de 1.509 delegați, a fost înregistrată prezența a 1.460 de delegați, 1.450 de voturi exprimate, voturi nule: 49.

Lia Olguța Vasilescu: Percepția despre PSD, după aproape un an de guvernare de dreapta, s-a schimbat foarte mult

Lia Olguța Vasilescu, prezentată drept viitorul primar al Craiovei, a spus că, la lună înaintea alegerilor locale, percepția despre PSD, după aproape un an de guvernare de dreapta, s-a schimbat foarte mult. Principalele declarații:

Au reușit să piardă, în niciun an de zile, 860.000 de locuri de muncă, adică aproape cât a putut să creeze guvernarea PSD în 3 ani. Datoria publică a crescut la 40%, noi am reușit să o scădem până la 35% și iată, că în cîteva luni, au crescut-o cu 5%, și asta fără să se întâmple lucruri extraordinare pentru români, să apară niște autostrăzi, niște fabrici construite, să aibă măcar un singur proiect al lor, cu semnătura lor, a celor de la PNL.

Din păcate, nimic nu s-a întâmplat din toate acestea. Noi am avut o creștere economică între 5 și 7%, fiind pe primul loc în UE. La ora actuală suntem șa coada clasamentului european, iar deficitul a ajund al 9%. Te-ai fi așteptat ca să se fi întâmplat minuni în această perioadă, dat fiind faptul că s-au împrumutat atât de mult, de cinci ori mai mult decât s-a împrumutat guvernarea PSD.

Din păcate, însă, nu se vede absolut nimic și, mai grav decât atât este faptul că nici măcar nu vin să ne spună pe ce au cheltuit acești bani.

Eu am denumit Guvernul Orban „Guvernul O să”, pentru că din martie tot auzim: o să vină 2.000 de ventilatoare – nu a venit niciunul, o să se dea persoanelor vulnerabile 15 milioane de măști – nu au dat nici măcar una până în acest moment, o să se relanseze economia – la ora actuală suntem în colaps așa cum economia României nu a fost niciodată, o să crească alocațiile, o să se dubleze – nu s-au dublat, ba dimpotrivă, dacă e să ne luăm după legea în vigoare, chiar au scăzut, o să se crească pensiile cu 40% – evident că dacă ne uităm pe lege o să vedem că e o scădere de 26% a pensiilor.

Ni se tot spune faptul că această lege a pensiilor nu e sustenabilă și că am lăsat plata în sarcina lor. Să nu uităm, stimați colegi, în guvernarea PSD, pensiile publice au crescut cu 60%, pensia minimă a crescut cu 76%, alocațiile copiilor s-au dublat. Am reușit să scădem deficitul la fondul de pensii de la 16 miliarde la 2 miliarde de lei. Ar fi avut nevoie ca să crească cu 40% punctul de pensie de 10 miliarde. Vă dați seama ce ar fi fost dacă nu am fi luat toate acele măsuri bune și la ora actuală ar fi trebuit să pună 16 miliarde. Asta nu înseamnă decât că ar fi scăzut pensiile.

Alocațiile copiilor noi le-am dublat anul trecut, într-adevăr, ca urmare a unui amendament PNL foarte prost făcut, neconstituțional, se cereau bani de Fondul de pensii, am corectat acest amendament în Parlament, dar nici prin cap nu ne-a trecut să atacăm legea la CCR sau să nu plătim. Am mers la Guvern, am căutat soluții și am dublat alocațiile copiilor. Ei de ce nu fac acest lucru? Cred că ar trebui să răspundă la această întrebare, așa cum ar trebui să răspundă la multe altele, pentru că noi am mai reușit să facem multe alte lucruri în afară cele pe care le cerem acum, de exemplu am dublat prestațiile persoanelor cu handicap, am majorat salariile bugetarilor cu procente între 60 și 200%, dar nu numai pentru ei au fost aceste creșteri, pentru că și salariul minim pe economie a crescut de la 1.250 la 2.080 de lei, pentru cei din construcții, salariul minim a ajuns chiar la 3.000 de lei și am făcut diferențierea, în sfârșit, după ani de zile, între necalificați și cei cu studii superioare în ceea ce privește salariul minim pe economie.

La fel, firmele cu cifra de afaceri până într-un milion de euro au plătit un impozit de doar 1% ,iar plata ucenicilor și a stagiarilor a fost subvenționată de statul român.

Așadar am crescut nivelul de trai al românilor și am crescut economia. Cei care azi ne critică și dau vine pe noi pentru orice le trece prin cap, orice se întâmplă rău în viața lor nu sunt în stare să facă nici măcar 10% din cât am reușit noi atunci când am fost la guvernare.

Eu sunt absolut convinsă că vom câștiga aceste alegeri, pentru că dreapta guvernează întotdeauna prost, pentru că economia, de câte ori vine dreapta la putere, se duce în cap, pentru că oamenii pot în sfârșit să compare, să se uite în propriul buzunar și să vadă cine e mai bun între noi și ei. Cu siguranță am fost, suntem și vom fi alături de români.

Paul Stănescu: „Câștigarea alegerilor e o obligație”

Și Paul Stănescu s-a adresat colegilor prezenți în sală și online. Principalele declarații:

„Dragi colegi, 2019 a fost un an greu pentru PSD. Am analizat ce s-a întâmplat. Am înțeles mesajul cetățenilor, am început schimbarea în partidul nostru. Dar nu vreau să mai vorbim de ceea ce am pierdut. Azi vreau să spun de ce trebuie să câștigăm în acest an. Câștigarea alegerilor e o obligație. Avem o singură variantă: victoria, împotriva partidului de guvernământ.

Miza e mult mai mare: salvarea României. PNL a pierdut controlul pandemiei. Ne îndreptăm spre faliment. Populația intră într-o lungă perioadă de austeritate. Dacă PNL rămâne la putere, urmează prăbușirea României. PSD poate învinge PNL.

Nu doar pentru noi, ci pentru toți românii, copiii și nepoții noștri. Miza e salvarea democrației în României. Vedem că guvernul Orban-Iohannis vrea să preia controlul asupra tuturor instituțiilor, în pandemie. Încalcă fără să clipească drepturi pe motiv că e coronavirus. Se comportă ca niște dictatori sovietici, cu geacă de piele și pistol Beretta la brâu.

Ieșirea din dezastrul guvernării PNL e una singură: câștigarea alegerilor legale. Avem forța de a câștiga Capitala. Gabriela Firea e iubită de bucureșteni, e bătăioasă. Avem forța de a câștiga Craiova, Olguța e olteancă bătăioasă, de neoprit. Avem forța la Constanța: Decebal Făgădău are prima șansă.

Putem câștiga în cele mai multe județe ale țări. Fiți tari. Luptați. Orice s-ar întâmpla, e de datoria noastră să oprim dezastru. Am depus moțiunea de cenzură pentru a opri guvernarea Orban de la ruinarea României, de la jefuirea bugetului de stat, sub paravanul pandemiei.

Fiți tari. Aceasta e bătălia decisivă. Cine ia localele, ia și parlamentarele. Luptăm unde suntem cei mai tari. Avem cei mai iubiți primari. De aia încearcă PNL să racoleze de la noi. Niciun hoț nu fură ce deja are. Fură ce nu are. PNL nu are oameni buni, îi vor pe ai noștri.

Unii au cedat, dar cei mai mulți au rezistat. Fiți la fel de tari și în alegeri.

Tot respectul pentru primarii noștri. Vă asigur că veți câștiga. Vom face tot ce vom putea să vă apărăm. Vom folosi toate instrumentele legale pentru a opri campania murdară, penală a celor de la PNL.

Mergeți în fața oamenilor, spuneți-le că PSD e singurul partid care poate preveni prăbușirea României. PSD a câștigat de fiecare dată atunci când i-a ascultat pe cetățeni. Așa vom câștiga. Victorie!”.

Gabriela Firea: Și acum sunt foarte revoltată

Gabriela Firea, prim-vicepreşedinte, a rememorat cum aproape 20 de ani în urmă spunea „Decât politician, mai bine casnică”, declarație controversată dar despre care crede că e actuală oricând, cu ajustările de rigoare. „Nu era neapărat o idee preconcepută despre politică, ci era o revoltă. Declarația pornea dintr-o suferință, dintr-un sentiment interior că se poate mult mai mult și mult mai bine la noi în țară, dar din păcate nu sunt contextele necesare”. Principalel declarații:

Acum 10 ani nu am mai spus „Decât politician mai bine casnică și am intrat alături de dvs, vă mulțumesc pentru căldura cu care am fost primită.

Și acum sunt foarte revoltată. Sentimentul de acum 20 de ani apare din ce în ce mai des.

Și acum sunt foarte revoltată. Sentimentul de acum 20 de ani apare din ce în ce mai des. Sunt mamă, sunt părnte, ca majoritatea dintre dvs și în fiecare zi mă revolt. Acum câteva zile m-am revoltat că despre copiii României s-a spus că trebuie să înceapă școala în 3 săptămâni și să poarte obligatoriu mască, inclusiv cei foarte mici, care nu vor ști să o păstrez epe nas și pe gură, să nu se atingă, să nu socializeze în clase, să fie în orice caz ca într-o pușcărie medicală, dar asta nu a fost tot.

Mi se pare revoltător de-a dreptul, pentru că am pornit cu acest sentiment pe care mi l-am adus aminte de acum 20 de ani, să vii ca ministrul al Educației, ca ministru al Sănătății și ca prim-ministru care nu reacționează, deci înseamnă că le cauționează faptele celor care conduc Sănătatea și Educația, că părinții sunt cei vinovați. Deci toți părinții din România se transformă într-o grupare de vinovați. Pentru că va trebui să semnăm cu toții o declarație pe proprie răspundere care poate avea și implicare juridică, că ne trimitem copiii la școală în bună regulă. Dar de unde se știm noi dacă sunt în bună stare? Suntem toți medici, asistenți, ne putem da cu toții părerea despre starea de sănătate a unui copil? În mare, putem să spunem dacă se simte bine sau mai puțin bine, dar părinții din România nu trebuie să fie transformați în vinovați.

Pe cine vrea de fapt să scuze, să scoată, să acopere Guvernul? Ce știe Guvernul și noi nu știm? Ce se va întâmpla peste 3 săptămâni, când incep școlile? Ce scenariu este cunoscut în laboratoare și nouă nu ni se dau informații? Va fi atât de rău? Dacă va fi rău, de ce începem școala?

Ni se spune că nu e așa de grav și vedem ce se întâmplă în întreaga lumea civilizată. Europa revine la viață, bineînțeles respectând măsuri de protecție, sanitare, de distanțare fizică, nu socială, pentru că cea fizică va creea trame psihice și psihologice mult ani  de acum înainte

Cred că noi trebuie să fim aceia care trebuie să fim aproape de oameni, pentru că doar noi am luptat în aceatsă pandemie nu doar cu virusul, ci am luptat cu nepăsarea, cu indolența, cu lipsa d eorganizare a acestui Guvern care nu a făcut altceva decât să îi amenințe pe români, să le pună etichete, să le pună ștampile, să le dea amenzi foarte mari, dosare penale și să se intituie dictatura.

Suntem singurii care ne-am revoltat. Aici, prin reprezentanți, prin delegați sunt oameni care au dus greul în pandemie: primarii notri, președinții de consilii județene, consilierii județeni și locali. Noi am dus greul și nu o spunem ca o laudă, nu am venit să ne lăudăm între noi, vrem doar să atragem atenția guvernului că noi am rămas secătuiți de resurse, că au promis să decontează carantina, investițiile în spitale și nu au făcut nimic.

Întreb, și nu vreau să fie o întrebare retorică: Unde sunt banii? Am vorbit în țară cu toți colegii mei, nu s-a decontat nimic sau aproape nimic. Păi normal, trebuie bani pentru clienții politici ai baronilor galbeni, că doar aceia mai sunt în picioare. Baronii galbeni! De alte culori eu nu am mai văzut.

Mai citesc, așa, pe unele site-uri, unele declarații, dar eu dau zilnic nas în nas pe holurile Guvernului și ministerelor de baroni și baronași galbeni.

Se vorbește în aceste zile intens despre faptul că partidul nostru trebuie să se înnoiască, eventual să fie altul. Vă spun sincer, ca om venit mai curând în echipa dvs.: Cred, în primul rând, că trebuie să fim noi cei adevărați, care am fost întotdeauna și care am avut anticorpi și pentru cei care ne-au stricat renumele, dar au fost momente mult peste puterile noastre și nu ne-am putut implica și nu am putut avea rezultate din prima clip, dar până la urmă am știut să ne facem ordine în propria casă.

Avem strategii, programe, proiecte, au tot fost de-a lungul anilor echipe de persoane foarte bine pregătite în planul marketingului politic, în plan sociologic, toate sună foarte bine, toate sunt bune, nu? Dar dacă rămânem cu aceste gânduri frumoase și idei doar pe hârtie, nu înseamnă că au dreptate românii care spun: Deh, aceeași Mărie cu altă pălărie. De aceea, dragi colegi, eu propun să nu o schimbăm pe Maria, doar să ne uităm din când în când la ce pălărie poartă, dacă e în regulă, pentru că Maria noastră a fost și este cea mai harnică și acum e corectă, cea mai omenoasă, cea mia dornică să îi ajute pe ceilalți și nu avem de ce să ne ferim și să ne fie rușine de Maria noastră, că noi am cam făcut-o de râs.

Dacă schimbăm numele, sigla, conducerea, poate chiar sediul nu înseamnă că s-a produs vreo revoluție, pentru că adevărata revoluție e în fiecare clipă pe care noi o trăim alături de oameni.

Și spunea domnul președinte corect – și am avut multe dicuții ăn ultima perioadă – în timp ce la București politicienii s-au zbătut vreo jumătate de an să fie mulți pe siglă, pe buletinul de vot, pe bannere, mash-uri – mușți politicieni zâmbesc ademenitor din bannere, mă întreb de unde atâția bani, că știm cât costă – i-au uitat pe oameni, au uitat esențialul. Ies în fiecrae zi la televizor și se laudă: suntem mulți: 6-7 partide, 6-7 președinți, ne-am aliat, coalizat, și oamenii unde au rămas?

În Consiliul General, aceste partide de dreapta unite au votat împotriva modernizării spitalelor, că a propus Gabriela Firea, împotriva înnoirii parcului auto al transportului public în comun, pentru că a propus Gabriela Firea, au votat întotdeauna împotriva măsurilor de mediu, măsurilor și dotărilor din școli, întotdeauna au votat împotrivă. Ne-am bazat mereu pe majoritatea noastră, cu un om diferență, dacă i se făcea cuiva rău sau pleca în concediu nu mai puteam să depășim niciun proiect PSD ALDe. Li atunci de ce să îmi fie mie rușine cu PS? Lor să le fie rușine! Eu nu am făcut nimic în viață, nici în cea politică, nici privată, de care să mi fie rușine! De ce să plec eu capul?

Cine a greșit, și știm cine, a plecat, nu mai e. Nu putem să plătim la nesfârșit pentru erorile de acum ceva timp. Trebuie să fim totuși evaluați pentru ceea ce știm, putem și facem, nu pentru istorie. S-a dat votul pentru istorie.

Suntem în fața unui examen foarte greu, știu că în orașele mari e și mai complicat, nu că în rest ar fi mai ușor, pentru că ni s-au pus ștampile, etichete, s-a aruncat anatema, suntem demonizați, plăcuțele și așa mai departe. Eu cred că e momentul să ne luăm viețile în propriile mâini, pentru că suntem singurii care nu doar acum, în pandemie, dar acum am demonstrat încă o dată, am fost, suntem și categoric vom fi alături de români, cu toată forța, pricepera puterea noastră, cu tot ceea ce reprezintă ființa noastră, nu ne ascundem sub nicio cupolă, sub nicio umbrelă, slogan, suntem cei care venim în fața dvs.

Știu că sunt colegi primari și președinți de consilii județene și consilieri care se simt trădați, cărora le-a fugit pământul de sub picioare zilele trecute când ne depuneam candidaturile și mai aflam că încă unul a mai plecat dintre noi către baronii galbeni, că, deh, sunt la guvernare,au ce oferi, că încă unul a mai dezertat, că încp unul și-a retras candidatura de la noi: vreo 90 de cazuri.

Dragi colegi, capul sus! Fruntea sus! Și nu uitați să există o vorbă veche din popor: Chiar și baronii galbeni iubesc trădarea, dar nu îi iubesc pe trădători!. Mult succes, baftă, Dumnezeu să ne ajute și să nu uităm: Oamenii în primul rând!”

Marcel Ciolacu își susține programul

Marcel Ciolacu își susține programul politic pentru preluarea conducerii partidului. Principalele declarații:

„Stimați colegi social democrați din țară și din familia europeană, Excelențele Voastre, doamnelor și domnilor ambasadori și reprezentați ai corpului diplomatic, stimați reprezentați ai organizațiilor sindicale și patronale, domnilor si doamnelor reprezentanți mass media, onorați invitați, dragi colegi, România are nevoie de Partidul Social Democrat. România are nevoie de o stângă puternică, de siguranță, reconstrucție și creșterea nivelului de trai.

Astăzi doar PSD reprezintă stânga româneascp și valorile sale. Vrem să rămânem un partid conservator, care se uită mai degrabă în spate, în trecut, sau vrem să ne transformăm într-un partid modern, care se uită în viitor, spre progres?

Societatea românească s-a schimbat, la fel și așteptările românilor. Vrem să ascultăm dorințele oamenilor și nevoile lor de azi sau vrem să rămânem prizonierii vechilor metode de a face politică?

PSD va continua să-i apere pe bunicii noștri, pe cel vulnerabili, pe mame și copii, pe tinerii care sunt la început de drum, dar trebuie să privim și mai departe, să fim aproape de toți românii din clasa de mijloc, lângă cei care muncesc în corporații, lângă antreprenori, lângă profesori, lângă medici, lângă cei din HORECA, lângă cei care tridesc din greu la micile lor afaceri de familie, lângă fermieri și agricultori, lângă cei plecați peste hotare și care vor să se întoarcă în țară, lângă toți cei care au nevoie astzi de noi.

Suntem puțin în această sală, dar foarte mulți în țară. Sunteți mulți care ați muncit enorm în partid. Ați avut, la fel ca și mine, rezultate bune, ați construit, la fel ca și mine, organizații puternice, dar au fost cazuri când munca noastră a fost irosită de cei care au crezut că pot folosi PSD ca pe o cheie la ușile justiției. Nu ei sunt PSD. Ei aparțin trecutului și trebuie astăzi să ne rupem de acest trecut.

Justiția trebuie făcută în sala de judecată, nu la partid, nu la televizor, nu în palatele Administrației Prezidențiale. Reforma justiției trebuie făcută de profesioniști, de magistrați, de CSM, de asociațiile profesionale. O spun cu toată răspunderea, conștient că poate pierd voturile unora care văd lucrurile altfel. În mandatul meu, PSD va rămâne strict pe agenda românilor, iar justiția, acolo unde-i este locul, în sala de judecată.

Astăzi suntem hotărâți să lăsăm greșelile trecutului în spate, acolo unde le este locul. Astăzi decidem viitorul social democrației din România.

Reconstrucția PSD a început. Viitorul PSD e legat de apărarea valorilor în care credem: solidaritate, echitate și șanse egale pentru toți. Viitorul PSD este legat de promovarea oamenilor integri, competenți și cu experineță în administrație. Viitorul PSD înseamnă criterii de performanță pentru cei care ocupă funcții publice. Viitorul PSD înseamnă toleranță zero față de corupție, dar și totleranță zero față de abuzuri.

Viitorul PSD înseamnă o strânsă coleborare cu familia social-democrată europeană. Aceasta este calea noului Partid Social Democrat, calea unui partid de stânga, modern, european, cu privirea spre viitor și atent la nevoile cetățenilor.

Sunt de 30 de ani în PSD și sunt mândru de asta. De fiecare dată când am fost la fuvernare am luat măsuri economice corecte, care au generat locuri de muncă, creștere economică și venituri mai mari. Vreau cu toții să fim mîndri că facem parte din aprtidul care a pus întotdeauna oamenii pe primul loc, să fim mândri că după un an foarte greu am rămas uniți și am rezistat în fața lui Iohannis și a unei coaliții de forțe care au avut tot timpul un singur obiectiv: dispariția PSD. Vreau să vă mulțumesc tuturor că ați rezistat acestor presiuni uriașe. Vă mulțumesc că în fața crizei sanitare ați ales să nu faceți politică demagogică, ci să faceți politica solidarității, să aveți grijă de sănătatea oamenilor.

Vă mulțumesc că v-ați mobilizat foarte repede și le-ați asigurat celor din linia întâi materialele și echipamentele de protecție necesare. Ați demostrat încă o dată să oamenii sunt prioritatea PSD, oamenii și problemele lor.

Doamnelor și domnilor, toate guevrnările de dreapta au făcut rău României, dar cele 9 luni de guvernare ale Guvernului Orban le-a întrecut pe toate. În mai puțin de un an, din nou austeritatea și nesiguranța zilei de mâine au reapărut.

Acest guvern a îndatorat țara pe trei generații. PNL și Iohannis se împrumută cu 1.000 de euro pe secundă,dar la români sau la firmele românești n-a ajuns niciun leu.

Raportul Curții de Conturi și anchete DNA sunt dovada certă a jafului generalizat PNL. Asta au făcut în pandemie.

Până aici! Un guvern care fură și distruge economia trebuie să plece. Un guvern care apără interlopii și pedofilii trebuie să plece. Un guvern care încalcă legile țării și nu crește alocații, salarii și pensii, trebuie să plece.

Stimați colegi, PSD va continua să-i apere pe cei care au muncit o viață și care merită o pensie decentă, pe părinții și bunicii noștri. Trebuie să vorbim de protecție socială, de creșterea pensiilor, de creșterea salariului minim, de creșterea alocațiilor, de drepturile angajaților – acestea sunt măsuro de stânga – dar trebuie să protejăm veniturile și să apărăm drepturile tuturor angajaților, mai ales ale celor din companiile private, care muncesc de multe ori mai mult de 8 ore pe zi.

Creșterea salariului minim pe economie este o măsură bună, dar nu suficientă. În firmele private a devenit o obișnuiță să muncești foarte mult, peste program, în weekend sau în zilele libere, însă aceste ore trebuie plătite.

În același timp, atât angajații din privat, cât și cei de la stat au dreptul la timpul lor liber, să se bucure de acest timp împreună cu familia lor și să nu răspundă la e-mailuri și telefoane atunci când asunt acasă.

Trebuie să facem prin Parlament legea care asigură echilibrul dintre viața profesională și viața privată, e o practică europeană, se întâmplă deja. Vrem să facem politica celor care au plecat să muncească în străinătate. Ei sunt cei care au ajutat România să treacă prin criza financiară. Au fost montat împotriva partidului nostru, apoi au fost blocați să intre în țară de sărbători de actualii guvernanți. Singura soluție a fost să îi țină la cozi zile întregi prin vamă.

Românii care trăiesc afară iubesc România și au fost cei care au trimis bani în țară în fiecare lună, mncind din greu și uneori în condiții umilitoare. În zilele noastre sunt duși pe ascuns în fermele din alte țări. Sunt români, ca și noi, și merită să fie apărați acolo unde sunt.

Trebuie să începem să vorbim cu tinerii, cei aflați la început de drum. Știu. Li s-a tot repetat: PSD e rău. Culmea, au repetat cei care nu au făcut nimic pentru ei. PSD a fost singurul care s-a preocupat atât de prezentul, cât și de viitorul lor.

Scutirea de taxe pentru IT-iști, transportul grautit pentru elevi și studenți, alocațiile dublat Start Un Nation, Prima casa, subvențiile pentru firmele care angajează tineri, sprijinul pentru tineri fermieri, sunt doar cîteva exemple, dar acum e important să le redăm tinerilor încrederea în România, să le deschidem partidul, să-i luăm parteneri la decizii, să le arătăm că nu orice politică se face în interes personal sau pentru interese nelegitime.

Dacă vor vedea că viziunea lor contează, că interesele lor sunt luate în seamnă, atunci sunt sigur că nu vor mai dori să părăsească România.

Sub guvernarea PSD, România ajunsese la cel mai scăzut nivel al șomajului înregistrat vreodată. După 9 luni de guvernare PNL; peste un milion de români și-au pierdut locurile de muncă sau sunt în șomaj tehnic. Nu discursurile șovine ale președintelui Iohannis vor dedeschide afacerile închise. Dacă președintele ar fi fost un patriot adevărat, atunci ar fi știut că patriotismul economic este calea corectă. Toată Europa urmează această cale. Să fim patrioți înseamnă să ne apărăm și să ne susținem interesele economice pe plan internațional. Să fim patrioți înseamnă să promovăm produsele românești, lucrurile construite aici, în țară la noi.

Să fim patrioți înseamnă să ne apărăm resuresele naturale, pădurile și bogățiile țării, să încurajăm antreprenoriatul românesc, dar și multinaționalele din România, să le ajutăm să facă profit aici, să plătească taxe aici, în România, și salarii mai bune pentru angajații români.

Dragi colegi, ne interesează modernizarea partidului, da rîn același timp, important este și un alt lucru: realizarea unui plan național de dezvoltare. Romnai are nevoie de un plan de dezvoltare a țării care să includă economia, educația și sănătatea și să se întindă pe o perioadă mai lungă de timp, care să depășească ciclurile politice. PSD are forța și experiența de a construi acest plan. Vrem să-l dezbaterm cu societatea și toate forțele politice. Așa cum am arătat, și înainte, știm să ducem acest plan la îndeplinire. PSD a realizat în instoria sa lucruri importante pentru consolidarea poziției sale pe plan internațional adevărate proiecte de țară: aderarea la NATO și parcursul european al țării noastre sunt doar două exemple.

Prin programul nostru politic, PSD își asumă din nou identitatea proeuropeană și valorile fundamentale europene: democrație, stat de drept, drepturile fundamentale ale cetățenilor. Ne dorim o Europă socială, o Uniune Europenă echitabilă și coezivă. E timpul că scontăm în procesul decizional european și să fim un actor relevant la nivel regional.

PSD susține consolidarea parteneriatului cu NATO și dezvoltarea parterneriatului strategic cu Statele Unite.

Trebuie și vom contribui la întărirea relației transatlantice, pentru că România trebuie să se bucure de securitate. Aceasta este viziunea de stânga pentru România de mâine. Împreună vom face din PSD o formațiune politică modernă și responsabilă, partidul de stânga de care România are nevoie.

Dragi colegi, potențialul PSD vine de la oamenii buni pe care îi avem. Suntem partidul primarilor, avem în jur de 1.700 de primari, peste jumătate din primarii din România, care sunt aproape de oameni.

Eu cred în victoria noastră în alegerile care urmează. Vă spun și vouă să credeți. Avem cei mai buni oameni, avem cea mai mare experiență, avem cei mai eficienți primari și președinți cde consiii județene.

Avem prima șansă, depinde numai și numai de noi, de munca noastră, de puterea noastră să transformăm această șansă într-o victorie care să arate tuturor că PSD este în continuare cea mai importantă forță politică din România.

Avem oameni extraordinari, bine pregătiți, profesioniști care și-au demonstrat competența fiecare în domeniul spu, dar care nu au fost lăsați să vină în față.

PSD s-a bazat de-a lungul timpului pe tătuci și în mod evident acest lucru nua făcut bine partidului și nici României. Vremea tătucilor a apus. Eu sunt un om de echipă, eu vreau un PSD condus de o echipă și de aceea am adus în prima line cei mai buni oameni, oameni care și-au dovedit competența atât în organizațiile lor, cât și în comunitățile lor, care se bucură de încrederea românilor (Lista cu membrii echipei). Aceasta este echipa de conducere a noului PSD, aceasta este construcția nouă și proiectul politic la care astăzi vă invit să fiți parte. Mă bazez pe voi, știu că împreună vom reuși. Așa să ne ajute Dumnezeu!”

Grindeanu: Congresul de astăzi va însemna un nou început pentru PSD

Sorin Grindeanu, care candidează pentru postul de prim-vicepreşedinte al PSD, în echipa de conducere a lui Marcel Ciolacu, a declarat că PSD își va arăta la congresul de sâmbătă „forța și dorința” de a câștiga alegerile locale și parlamentare.

„Congresul de astăzi va însemna un nou început pentru Partidul Social Democrat, cel mai important partid din România, care, astăzi, îşi va arăta forţa şi dorinţa de a câştiga atât alegerile locale, cât şi alegerile generale”, a spus Sorin Grindeanu, citat de Agerpres, înaintea începerii Congresului extraordinar al PSD.

Vasile Dâncu: „Acest Congres este Congresul ultimei şanse”

„PSD, trebuie să recunoaştem, a trecut printr-o criză. A pierdut în 3 ani jumătate din electoratul pe care îl avea. Acest Congres este Congresul ultimei şanse. Sper că azi vom reuşi, împreună cu colegii, să dăm partidului o nouă şansă, o nouă direcţie. Încercăm astăzi să resetăm ceea ce a fost până acum neadecvat realităţii din România şi să facem un proiect care să dureze cât mai mult, măcar 4 ani, deşi va fi şi un Congres după alegeri”, a afirmat Vasile Dâncu, citat de News.ro.

Potrivit lui Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național, parte din echipa lui Marcel Ciolacu, controversele sunt benefice în partid, chiar dacă nu dau bine la capitolul imagine, însă scopul PSD este de a fi unit.

„Le mulţumesc celor care m-au contestat, pentru că dacă nu mă contestau nu ar fi avut nicio semnificaţie venirea mea în partid. Trebuie să recunoaştem diferenţele şi eu trebuie să recunosc diferenţele celor care mi se opun, dar scopul nostru e de a uni partidul. Sper că colegii din sud vor înţelege mai bine cultura politică a oamenilor din Ardeal. Eu înţeleg foarte bine ce se întâmplă în organizaţiile din Sud acolo unde e mai multă performanţă politică, în sensul de voturi. Cred că împreună vom putea face lucruri mai bune în viitor. Întotdeauna controversele ajută în partid, deşi în afară poate nu dau bine”, a explicat Dâncu.

Programul politic al lui Ciolacu

„Congresul de astăzi va arăta tuturor că #PSD este un partid care privește spre #viitor! Un partid cu oameni integri, competenți profesional și cu experiență în administrație. Un partid mereu alături de oameni! Așa să îmi ajute Dumnezeu!”, a transmis, Ciolacu, pe Facebook, înainte de eveniment.

Programul politic al lui Marcel Ciolacu, postat vineri, 7 august, tot pe Facebook, se încheie cu aceeași urare.

„O NOUĂ #ECHIPĂ formată din oameni integri, cu experiență politică și expertiză profesională. #RECONSTRUCȚIA ȘI #PROFESIONALIZAREA PARTIDULUI  prin aducerea în prima linie a profesioniștilor și a specialiștilor din partid, oameni competenți, oameni care au arătat ce pot în profesia lor și care sunt legitimați de încrederea acordată în comunitatea lor.

RECÂȘTIGAREA #PRESTIGIULUI PARTIDULUI. Membrii și simpatizanții noștri trebuie să aibă motive de mândrie pentru că fac parte din marea echipă a PSD!

O STÂNGĂ #MODERNĂ. PSD-ul anului 2020 este atât partidul care are grijă de pensionari sau de categoriile sociale defavorizate care au nevoie de sprijin, DAR ȘI partidul celor care au contribuit sau contribuie ACTIV la dezvoltarea României, al celor care își câștigă traiul de zi cu zi prin muncă cinstită.  PSD = Partidul clasei de mijloc. DOAR reducerea sărăciei va conduce la creșterea clasei de mijloc din România!

#PATRIOTISM ECONOMIC  prin susținerea politicilor publice care să protejeze economia națională, pe angajații români, prin susținerea și promovarea intereselor agenților economici care produc în România și contribuie la dezvoltarea economică, la crearea de locuri de muncă și la creșterea veniturilor bugetului de stat, prin acțiuni ferme împotriva jefuirii resurselor naționale.

Acesta este Programul politic al echipei #PSD. Împreună vom merge în fața colegilor pentru a le cere încredere și susținere.

De fiecare dată când ceilalți au distrus, PSD a venit și a reconstruit! Mai mult decât oricând #România are nevoie de o stângă modernă și puternică. România are nevoie de PSD! Pentru că are nevoie de stabilitate, siguranță, reconstrucție și de creșterea nivelului de trai!

Așa să îmi ajute Dumnezeu!”

Marcel Ciolacu candidează cu o o echipă din care fac parte doi foști premieri și Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, potrivit Hotnews.

  • Sorin Grindeanu – prim-vicepreşedinte
  • Gabriela Firea – prim-vicepreşedinte
  • Vasile Dîncu – președinte al Consiliului Național

Vicepreşedinţi pe domenii:

  1. Lia Olguţa Vasilescu – social
  2. Gabriel Zetea – infrastructură
  3. Doina Fedorovici – administraţie
  4. Mihai Tudose – economie

Vicepreşedinţi regionali:

  1. Claudiu Manda
  2. Titus Corlăţean
  3. Daniel Băluţă
  4. Ionut Pucheanu
  5. Radu Moldovan
  6. Laurenţiu Nistor
  7. Vasile Gliga
  8. Dragoş Benea
Ciolacu: E un moment de răspântie în viața politică

Marcel Ciolacu a declarat că evenimentul de sâmbătă este „un moment de răspântie” atât pentru PSD, cât și pentru scena politică din România. „Sunt ferm convins că e un moment de răspântie în viața politică, atât internă a partidului, cât și a scenei politice”, a afirmat Ciolacu, citat de Mediafax, despre congresul extraordinar al PSD.

Potrivit liderului interimar, un congres ordinar va avea loc în 2021. „Anul viitor, cum e și normal, va avea loc un congres ordinar cu alegeri de la bază către vârf, în sistemul piramidal clasic”, a spus Marcel Ciolacu.

Lia Olguța Vasilescu, alături de Ciolacu

Doljul are delegaţia cea mai mare – 69 de reprezentanţi. Lia Olguţa Vasilescu, preşedintele PSD Craiova, va fi la Bucureşti, alături de Marcel Ciolacu. Acesta este candidatul susţinut de doljeni pentru că „este om de partid”, spune Olguţa Vasilescu.

Ceilalţi delegaţi doljeni se vor aduna la un hotel din Craiova. Pentru că trebuie să respecte măsurile de distanţare socială, aceştia vor fi împărţiţi în două tabere- unii vor sta la terasă, alţii vor urmări, din parcarea hotelului, dezbaterile. În ambele locaţii vor fi montate două ecrane, iar delegaţii vor avea posibilitatea să interacţioneze, online, cu colegii lor din ţară.

„Despre Marcel Ciolacu pot să spun că (…) este un om de partid, în primul rând, care a condus o organizaţie. Ştie ce înseamnă să câştigi din punct de vedere electoral. (…) Din punctul meu de vedere nu este necesară niciun fel de luptă politică în interiorul partidului, în această perioadă de campanie electorală pentru că urmează şi alegerile locale şi alegerile generale”, a declarat Olguţa Vasilescu.

„Dezertările” din PSD l-au înfuriat pe Marcel Ciolacu: ”Se milogea la Dragnea să fie ministru măcar o lună!”

Fostul ministru al Culturii, Daniel Breaz, dar și parlamentarii Emilia Meiroșu și Luminița Jivan au demisionat din PSD, chiar în contextul moțiunii de cenzură, lucru care l-a determinat pe liderul interimar al partidului, Marcel Ciolacu, să facă afirmații dure la adresa ”dezertorilor”. „Cea mai rușinoasă plecare dintre toate a fost cea a lui Daniel Breaz”, spune Marcel Ciolacu.

Teodorovici: Dacă acțiunea civilă va avea câștig de cauză, deciziile congresului vor fi invalidate

Eugen Teodorovici spune că Tribunalul București a respins vineri doar cererea care se referea la anularea congresului PSD de sâmbătă, subliniind că acțiunea civilă împotriva conducerii partidului nu a fost respinsă.„Dacă acțiunea civilă va avea câștig de cauză, deciziile congresului de mâine vor fi invalidate”, a apus Teodorovici, într-un text postat pe pagina sa de Facebook.

Teodorovici dorește să fie recunoscut drept singurul membru al conducerii executive a PSD care a rămas în continuare în funcție, relevă un document înaintat de fostul ministrul al Finanțelor către Tribunalul București.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal